Orígens

  • Orígens:

Els orígens de la Camerata Eduard Toldrà es remunten al principi de l’anomenada “transició democràtica”. Eren els inicis dels anys vuitanta i en aquell moment tot estava per fer i tot semblava possible.

Per iniciativa de Jaume Aguiló i sota la direcció de Joan Lluís Moraleda, un petit grup de músics de la comarca, alguns d’ells encara en fase de formació, s’atrevien a muntar una minúscula orquestra. En Jaume Casanovas, l’alcalde vilanoví del moment, va creure en aquest projecte cultural i va fer possible que l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú iniciés, el 1984, un suport que mai s’ha interromput; lOrquestra de Cambra del Garraf (OCG)  prenia forma i es comprometia amb la reactivació cultural tant de la ciutat com de la comarca. 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Al llarg de la seva existència l’OCG va patir tota mena de tribulacions però també va portar a terme nombroses estrenes absolutes, va convidar prestigiosos solistes i directors, va col·laborar amb agrupacions corals de la comarca, va recuperar obres d’autors catalans que havien caigut en l’oblit i va esdevenir un referent important del nostre patrimoni cultural. Una de les fites importants en la vida de l’OCG va tenir lloc al Festival de Música de Torroella de Montgrí l’any 1997. En aquell esdeveniment es va recuperar una òpera perduda del compositor català Ferran Sors gràcies al treball d’investigació musicològica del mateix Joan Lluís Moraleda, del benedictí montserratí Daniel Codina i del professor, economista, polític i melòman Ernest Lluch.