Una història d’èxit insòlita (Bernat Deltell-Far Blau)

Una història d’èxit insòlita

L’Auditori Eduard Toldrà acull el proper diumenge 12 d’abril un concert extraordinari per commemorar el 30è aniversari del naixement de l’Orquestra de Cambra del Garraf, una formació rebatejada actualment amb el nom de Camerata Eduard Toldrà. Tres dècades han passat ja des que es doctor mallorquí Jaume Aguiló, l’amic Miquel Bernadó, el director Joan Lluís Moraleda i tants i tants d’altres decideixen tirar endavant una petita formació de corda en una època i un país que tot just surt d’una dictadura militar que ha durat massa temps, massa anys. És en aquest context històric que una colla de ximples decideix que Vilanova ha de tenir orquestra pròpia, i que a més porti el nom de la comarca del Garraf, un nom que cal dir-ho tot, és de tot menys musical i comercial. Però tot i amb això, l’orquestra neix, es desenvolupa, es reprodueix i, en comptes de morir, que seria l’estadi natural d’aquest tipus de formacions, continua viva i remenant la cua. Un èxit insòlit i contra natura.

Els orígens de l’Orquestra de Cambra del Garraf es remunten al principi de l’anomenada transició democràtica, una època en què tot està per fer i tot sembla possible. Més o menys com ara, però amb una mica menys d’il·lusió. Doncs bé, tot i les dificultats, un petit grup de músics de la comarca encara en fase de formació i un viola irlandès decideixen muntar una minúscula orquestra que rep la benedicció del llavors alcalde socialista Jaume Casanovas. Aquesta col·laboració institucional s’inicia el 1984 i, contra tot pronòstic, s’ha mantingut fins ara. De fet, tots els governs municipals de diferents colors polítics han donat sempre el seu suport a aquesta orquestra que té, entre els seus actius, haver format algunes desenes de músics de la nostra ciutat.

Al llarg de la seva existència l’Orquestra de Cambra del Garraf ha patit alts i baixos, escissions i tota mena de tribulacions. Tot plegat, molt català. Però també s’han viscut pàgines glorioses, com l’estrena d’una òpera perduda del compositor Ferran Sors gràcies al treball d’investigació musicològica del mateix director Joan Lluís Moraleda, del benedictí montserratí Daniel Codina i del professor, economista, polític i melòman Ernest Lluch. Aquesta fita musical es produeix en el transcurs del Festival de Música de Torroella de Montgrí de l’any 1997 i marca un dels punts àlgids de l’orquestra.

El segon gran moment es produeix el cap de setmana del 16 de novembre de 2012. Més de 500 persones assisteixen a la presentació oficial de la Camerata Eduard Toldrà, successora de l’Orquestra de Cambra del Garraf, que per a l’ocasió estrena el quart concert per a piano i orquestra de Leonora Milà dedicat a la pedagoga Maria Canals. La Camerata està dirigida pel director Edmon Colomer i compta amb el reconegut pianista Albert Guinovart com a solista. L’èxit és total i el ressò mediàtic de llarg abast. El canvi de nom de l’Orquestra de Cambra del Garraf pel de Camerata Eduard Toldrà es produeix sobretot per la posada en marxa del nou auditori i en motiu del 50è aniversari de la mort de qui ha estat un dels vilanovins més destacats del segle XX. Amb el canvi de nom, la Camerata inicia un nou camí com a orquestra resident a l’Auditori, una programació estable i una llarga llista de col·laboracions de destacats noms de la música del nostre país, com ara els directors Salvador Brotons, Guerassim Voronkov i Xavier Pagès, i solistes com Ala Voronkova, Assumpta Mateu (quina gran veu!), Corrado Bolsi, Claudi Arimany i Benjamin Scherer, entre molts d’altres.

I dit tot això, recordeu apuntar-vos a l’agenda que el diumenge 12 d’abril, a les set de la tarda, l’Auditori Eduard Toldrà acollirà un concert excepcional que té com a objectiu celebrar els trenta anys d’una formació insòlita en el panorama musical del nostre país. Hi assistiran cares conegudes del món de la música i, també, gaudirem d’algunes estrenes musicals, a més d’alguna sorpresa. Tot plegat, un bon moment per asseure’s, descansar, gaudir de la bona música i recarregar piles per a un mes de maig políticament intens i apassionant.

Bernat Deltell

Publicat el 2 d’abril de 2015, El Far Blau.